Lennart –  tvåa i svenska veterancupen

I förra veckans Markbladet kunde vi läsa om vår klubbmedlem Lennart som nu är en av landets bästa veteraner i Mountainbike-orientering. Läs Markbladets artikel nedan!

Text ur Markbladets artikel:

Lennart, 66, bytte gren – nu är han en av landets bästa veteraner

När knäna sa ifrån bytte Lennart Karlsson orientering till fots mot på mountainbike. Nu tillhör han Sverigeeliten i sin åldersklass och siktar på att köra VM 2024.

– I mitt fall blev den övergången ett sätt att förlänga karriären, säger han.

MOUNTAINBIKEORIENTERING Tävlingssäsongen 2023 har nått sitt slut. 66-åriga Lennart Karlsson som tävlar i orientering på mountainbike, har stått för flera starka resultat i H65-klassen. På SM blev det pallplatser i samtliga fyra discipliner (etta i masstart, trea på medeldistans och tvåa i både sprint och långdistans). Därtill blev Skenebon tvåa i svenska veterancupen, där han under året kört sju av totalt tolv deltävlingar.

– Jag är såklart jättenöjd med resultaten – det var inget som jag trodde när säsongen började. Det var väldigt nära seger i veterancupen, men han som vann gick om mig precis på slutet. Det känns lite tråkigt, men jag är väldigt glad ändå, säger Karlsson.

Det var strax innan pandemin som Karlsson valde att prova på mountainbikeorientering. Tidigare har han under flera årtionden tävlat i vanlig orientering. Knäproblem utgjorde ett hinder för att fortsätta löpa, och då valde Karlsson att sätta sig på cykelsadeln istället.

– Mina knän höll inte för att springa, men eftersom jag tycker det är roligt att tävla och hålla på med idrott ville jag fortsätta ändå. Jag provade på mountainbikeorientering och tyckte att det var kul. I mitt fall blev den övergången ett sätt att förlänga karriären, och så är det nog för många andra också. På tävlingarna brukar alltid de största klasserna vara från 55 år och uppåt.

1977 var Karlsson med och grundade OK Mark. I dag tävlar han under Markbygdens flagga. Bortsett från att tävla och träna själv, håller han tillsammans med Bo Herdersson på att introducera sporten för andra, genom så kallade introduktionskurser.

– Det finns många här omkring som gillar att cykla, så förra året bestämde vi oss för att prova på att köra en introduktionskurs. Det fortsatte och vi har kört ytterligare fyra träningar i år, där vi snittat ungefär 25 deltagare per pass. Målsättningen är att fler ska få upp ögonen för sporten och att vi genom det kan locka till oss några nya medlemmar. Det har varit uppskattat och planen är att vi ska köra vidare med detta, förklarar Karlsson.

I kikarsiktet för 2024 finns redan flera stora tävlingar, inte minst veteran-VM som går av stapeln i Danmark. Karlsson betonar dock noga att det är hälsan som får avgöra vad som blir av och inte.

– SM i Ulricehamn, O-ringen i Oskarshamn och veteran-VM i Danmark är tre tävlingar som hade varit väldigt kul att tävla i. Det finns mycket att se fram emot, men det är hälsan som styr. Känns kroppen bra så är tanken att tävla i alla tre.

Under åren som orienterare sticker ett DM-guld i stafett och en seger i veteran-SM ut. Många utav de som Karlsson mötte i sina unga år, ställs han även nu mot på sina äldre dagar. Det ser den nyblivna pensionären som motivation.

– Det är kul att se hur man står sig jämfört med de killarna idag. Men framför allt ger idrottandet en känsla av välbefinnande och en morot att hålla sig i form.

Hur länge kommer du hålla på?

– Jag har ju en klubbkompis, Rune Arvidsson, som är 83 år. Sett till det så har jag många år kvar, säger Karlsson, skrattar och fortsätter:

– Återigen är det hälsan som avgör. Jag tycker fortfarande det är väldigt roligt att träna och tävla, och kan förhoppningsvis hålla på ett tag till.

Love Åhrman

love@markbladet.se

Markbladets artikel

Följ och dela
fb-share-icon